Herfstroenten grillen op de plancha grill
Groenten en fruit

Herfstgroenten grillen op de plancha grill

Herfstgroenten grillen op de plancha grill. Nu is het seizoen voor herfstgroenten.

Op de plancha grill worden vandaag herfstgroenten gegrild!, wat natuurlijk niet wil zeggen dat je deze groenten tegenwoordig niet ook in de andere jaargetijden kunt krijgen. Pompoen, rode biet en pastinaak springen op de grill en tonen zich culinaire allrounders. Dit maakt de herfst nog kleurrijker en aromatischer.

Herfstroenten grillen op de plancha grill, de mogelijkheden

Pompoen

Pompoenen zijn de grootste bessen ter wereld. Ze worden botanisch beschouwd als bessen of schelpbessen. De talloze soorten verrijken ons menu in het najaar en kunnen in grote variaties worden bereid. Naast butternut, bisschopsmuts en spaghettipompoen is vooral de kleine sinaasappelpompoen populair: de Hokkaido. Het inspireert met een sterke smaak, stevig vruchtvlees en hoeft niet eens geschild te worden. Hokkaido is geschikt voor pompoensoepen, sauzen, groentepannen en gegrilde groenten en is uitstekend geschikt om te vullen.

Rode bieten

De natuurlijke kleurstof betanine zorgt voor de heldere kleur van de rode biet. Hoewel de smaak niet voor iedereen weggelegd is, bevatten bieten weinig calorieën en bevatten ze veel mineralen, eiwitten en veel vezels. Ze zijn ook ideaal voor gegrilde herfstgroenten. Naast de rode variëteit zijn er ook witte en gele bieten en de bijzonder decoratieve ringbiet. Allen, de bieten kunnen vrij hard zijn, dus het beste voor het grillen voorkoken.

Pastinaak

Heel trendy zijn de lichtzoete en nootachtig smakende wortelgroenten. Het is gemakkelijk te verwarren met de peterseliewortel, maar smaakt heel anders. Pastinaak is erg gezond en bevat veel mineralen zoals ijzer en zink en vitamine B. Kleinere pastinaken zijn malser dan de grotere en vormen geweldige groentefrietjes. Ze smaken gestoomd, gegrild en gebakken, in soep of rauw in een salade.

Spruitjes

Spruitjes bevatten veel vitamine C en krijgen een mildere smaak na de eerste nachtvorst. Maar de groene roosjes zijn ook uitstekend geschikt als herfstgroente. Gele of losse bladeren worden verwijderd, de roosjes gewassen en meestal gekookt in zout water. Als je ze in boter gooit, wordt de milde, nootachtige smaak versterkt. Spruitjes zijn geweldig om te grillen en gewoonweg onweerstaanbaar als ze in spek worden gewikkeld.

Boerenkool

Van eind kopen tot begin maart kun je boerenkool meestal overal kopen. Buiten deze tijden kun je de kool als diepvriesgroente kopen. Boerenkool is beter verteerbaar als het voor het grillen in zout water wordt geblancheerd. Sommigen zweren dat boerenkool pas na de eerste nachtvorst geoogst mag worden. Want dan veranderen de stofwisselingsprocessen in de plant en smaakt de kool zoeter. Boerenkool bevat veel vitamine C, evenals mineralen zoals kalium en calcium. Ook op het gebied van voedingsvezels kunnen de groenten scoren.

Bloemkool

Bloemkool scoort met een milde smaak en een goede verteerbaarheid. Het is rijk aan vitamine C en mineralen en smaakt heerlijk als bijgerecht, in groentestoofschotels, als romige soep of gebakken als gratin. Bloemkool kun je als vegan “biefstuk” op de grill bereiden, waarvoor je HIER het recept kunt vinden..

Broccoli

Broccoli behoort tot de grote koolfamilie en is verwant aan bloemkool, Chinese kool, boerenkool en koolrabi. Andere naaste verwanten zijn witte en rode kool, spruitjes, paksoi, spitskool en romanesco. De groene roosjes bevatten kalium, veel ijzer en sulforafaan. Volgens studies kan deze plantaardige stof een kankerremmende werking hebben. Bovendien scoort broccoli met zijn vitamine C-gehalte en kan hij heerlijk gegrild, gestoofd en gestoomd worden.

Venkel

De aromatische groenten smaken heerlijk rauw, gekookt en gegrild. Gehalveerde venkelknollen, ingesmeerd met een beetje olie, kunnen ongeveer 5 minuten aan elke kant worden gegrild op ongeveer 160 graden directe hitte en je krijgt een geweldige snack. Verfijnd met een beetje citroensap, zout, peper en geraspte Parmezaanse kaas heb je in een mum van tijd een vegetarisch voorgerecht.

Chinese kool

Chinese kool is één van de malsere koolsoorten en kan op veel manieren worden gebruikt. Een soort kruising tussen raap en paksoi, kool is een fantastisch bijgerecht. In fijne reepjes gesneden, past de groente goed in salades, je kunt hem ook smoren, stomen en grillen. Chinese kool wordt vaak gebruikt voor koolrolletjes. De caloriearme kool blijft ongeveer een week vers in de koelkast. Het hoogseizoen loopt van september tot maart.

Schorseneren

Schorseneer is ook wel bekend als winterasperge, maar wordt ook als herfstgroente beschouwd omdat hij vanaf september verkrijgbaar is. Ze smaken goed rauw en gestoomd, in stoofschotels, en in soepen. Rauw worden ze vaak gecombineerd met appels en wortelen, je kunt ze grillen als asperges. Voor de bereiding moeten schorseneren worden geschild, hiervoor draag je het beste handschoenen. Om de witte kleur te behouden, laat je de wortels onmiddellijk na het schillen weken in citroenwater.

Rode kool en witte kool

De krachtgroenten behoren tot de grote koolfamilie en zijn lang houdbaar. Daarom is hij vooral in de herfst en winter populair als smakelijke groente. Koop de koolkoppen altijd als een hele krop en snijd ze alleen in stukken direct voordat je ze klaarmaakt. Verwijder gewoon de buitenste bladeren, snij de harde steel in het midden eruit en gebruik de resterende bladeren rauw of gekookt, gestoomd of gegrild. Gestoofd smaakt de kool ook onweerstaanbaar lekker.

Savooiekool

De fijne kool bevat veel vitamine C en kan op vele manieren worden bereid. Je kunt savooiekool meestal het hele jaar door krijgen. De bladeren van de herfst- en wintervariëteiten zijn echter donkergroen in tegenstelling tot de vroege variëteiten. Savooikool smaakt geblancheerd of rauw in salades, stoofschotels en in soepen en is fantastisch om te vullen. Gegrilde koolrollades zijn een herfstklassieker.

Witlof

Witlof is heerlijk in salades, maar smaakt gestoomd of gegratineerd ook goed. De meeste bitterstoffen zitten in de kern. Als je het niet lekker vindt, knip dan de kern eruit en gebruik alleen de bladeren. Gemarineerd witlof is uitstekend geschikt om te grillen. Halveer de groenten en marineer de witlof met een marinade naar keuze. Bereid de plancha grill voor op 185 graden en gril de groenten kort op het snijvlak. Dan draai je hem om en gril je de andere kant kort. Je kunt de witlof serveren als bijgerecht of verder verwerken tot een gratin.

Prei

Prei kan op vele manieren worden gebruikt in de keuken en op de grill. De groenten zijn niet alleen aromatisch lekker, maar bevatten ook veel gezonde ingrediënten zoals ijzer, kalium, vitamine C en essentiële oliën. Afhankelijk van het gerecht gebruik je verschillende delen van de prei. Als bijgerecht smaken de sterke groene delen gebakken of gestoomd, het malse gedeelte aan de wortel is ideaal als rauwkost of salade. Prei smaakt ook heerlijk in een gratin of als topping voor quiches en pizza.

Selderij

Selderij is verkrijgbaar als knol, als kruid, of als bleekselderij en smaakt pittig en scherp. De knollen zijn geschikt als soepgroente of puree en smaken heerlijk gesneden en gegrild als groentekotelet. De iets mildere bleekselderij is heerlijk als rauwkost om te dippen of gesneden, gestoomd of gebakken.

Radicchio

Radicchio bevat naast bitterstoffen ook veel vitamines en mineralen. Het is verwant aan witlof en andijvie en smaakt goed in salades, gestoomd of in risotto. Als fijn bijgerecht bij de grill is het een ster! Was en snij de radicchio, snij hem in de lengte doormidden en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met olijfolie en rooster ongeveer 15 minuten op het hete rooster op middelhoog vuur. Draai meerdere keren om. Schik de knapperige, gebruinde bladeren en besprenkel met wat balsamicoazijn.

Spinazie

Spinazie is één van de beste bronnen van magnesium onder groenten. Daarnaast levert de groene superfood ijzer, foliumzuur, antioxidanten, vitamine C en andere belangrijke ingrediënten. Lente- en zomerspinazie wordt van september tot november geoogst, terwijl in de herfst gezaaide spinazie van eind maart tot mei wordt gegeten. Spinazie smaakt heerlijk in salades en werkt als gezondheidsbooster bij cherrytomaatjes, asperges en dergelijke.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.