Naanbrood op de plancha
Recepten

Naanbrood op de plancha

Vandaag grillen we een naanbrood op de plancha grill. Het is ideaal als vullend bijgerecht voor bij de grill of barbecue. De meeste recepten voor naanbrood komen uit Zuid-Aziatische landen.

Recept naanbrood op de plancha

Ingrediënten

500 Gram Bloem
42 Gram Gist of 1 zakje droge gist
3 Theelepels Lauw water
2 Theelepels Suiker
5 Eetlepels Olijfolie
2 Theelepels Zout
150 Gram Yoghurt
200 Milliliter Melk

Naanbrood bereiden

Eerst wordt de verkruimelde gist in een kopje met de suiker en het lauwe water gedaan en geroerd totdat de gist vloeibaar wordt. Laat het kopje vervolgens vijf tot tien minuten staan.

Doe intussen de overige ingrediënten behalve de melk in een kom en zet de keukenmachine klaar. Als de gist voor de eerste keer is gerezen, voeg je deze toe aan de kom en begin je met kneden in de keukenmachine op een lage stand. Voeg de melk (liefst lauw) in kleine porties toe tot het deeg een homogene massa is. Kneed vervolgens het deeg van het naanbrood ongeveer 10 minuten. Als het deeg goed gekneed is, dek je de kom af met een theedoek en laat je het een uur rijzen op een warme plaats.

Naanbrood bakken

Als het deeg een uur heeft gerezen, verwarm je de plancha grill voor op ongeveer 220 graden. Verdeel het deeg in acht gelijke delen en rol ze vervolgens heel dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrijk de plancha met een beetje olie met een hittebestendige borstel. Hier moet je een olie gebruiken die bestand is tegen hogere hitte. Wat koolzaadolie of kokosolie wordt hier aanbevolen.

Leg vervolgens de dunne naanbroodjes op de hete plancha. Draai na twee tot drie minuten, als het deeg wat kleur heeft aan de onderkant, de platte broodjes om en gril de andere kant even lang. Het brood is het lekkerst als het warm geserveerd wordt.

Tip

Als je geen plancha in huis hebt, kun je het recept ook in de pan bereiden. Hier moeten de afzonderlijke platte cakes iets kleiner worden uitgerold.

Naanbrood kun je zo eten, maar je kunt het ook voorzichtig open snijden en beleggen. Erg lekker met een groene salade erop met een beetje yoghurt dressing.

Ook kun je worstjes of hamburgers grillen op de plancha grill, en vervolgens het naanbrood daarme beleggen, Natuurlijk met een beetje zelf gemaakte saus.

Bewaren

Vers gebakken naarbrood is het lekkerste als het warm gegeten wordt, maar als je brood over hebt kun je het ongeveer nog 2 tot 3 dagen bewaren bij kamertemperatuur, in een goed afgesloten plastic zak. Bij voorkeur niet in de koelkast bewaren, maar het kan wel worden ingevroren. In de vriezer blijft het nog een maand of drie goed.

 | Website

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.