Mediterrane gegrilde groenten
Groenten en fruit Recepten

Mediterrane gegrilde groenten

Mediterrane gegrilde groenten, als de geur van kruiden, zoetige geroosterde aroma’s en gebakken uien en paprika’s in de zomer weer de lucht vult, staat er waarschijnlijk een mediterrane gegrilde groente op het vuur. Absoluut geschikt als bijgerecht bij een goed stuk vlees of vis van de plancha, maar ook als vegetarisch gerecht zijn gegrilde groenten een echt alternatief voor de gebruikelijke salades of een eenvoudige gebakken aardappel. Het leuke is dat je de ingrediënten naar eigen smaak kunt kiezen en je eigen gegrilde groenten kunt samenstellen. We vertellen je hoe je het gemakkelijk kunt bereiden en welke groenten er geschikt voor zijn. En, de plancha grill is ook ideaal om deze groenten te grillen.

Recept Mediterrane gegrilde groenten

Ingrediënten

1 rode ui
1 rode en gele paprika
ca. 200 gram aubergine
1 courgette ongeveer 200 gram
1 teentje knoflook
120 gram cherrytomaatjes
Zout en peper
Olijfolie
50 gram ontpitte groene of zwarte olijven
1/2 theelepel gedroogde lavendelbloemen
1 takje verse tijm
1 takje verse rozemarijn
1/2 tl gedroogde oregano

Bereiding

  1. Je begint, hoe moet het ook anders met het gerecht, met de groenten. Was alle groenten en laat de groente goeduitlekken. Pel de rode ui en snij het in ringen. De ringen mogen wat dikker zijn, zodat het er rustieker uitziet en de ui niet aanbrandt op de plancha.
  2. Verwijder de steel, het zaad, en de zaadlijsten van de paprika’s. Snij ze vervolgens in hapklare stukjes samen met de courgette en aubergine.
  3. Was de verse tijm en rozemarijn goed, verwijder de steeltjes en hak de kruiden fijn.
  4. Nu kun je een flinke scheut olijfolie op de plancha doen, Niet echt nodig maar olijfolie kan de smaak versterken. Verhit de olie op 180-200 graden. Dan doe je de gesneden groenten en de uienringen op de plancha, LET OP! Nog niet de kerstomaatjes en de olijven!!!
  5. Bak de groenten ongeveer 5-6 minuten gelijkmatig totdat ze mooi geroosterd zijn. Draai de groenten regelmatig om zodat ze niet aanbranden. Vervolgens regel je de hitte van de plancha grill iets lager (ongeveer 100 graden) en voeg je de cherrytomaatjes, de olijven en de fijngehakte kruiden, de gedroogde oregano en de lavendelbloesems toe.
  6. Laat de groenten nog 2 minuten op laag vuur sudderen, zodat de tomaten niet meer zo stevig zijn en op temperatuur komen. Als laatste een klein scheutje olijfolie erover en de mediterrane gegrilde groenten zijn klaar.

Nog meer tips voor dit gerecht

Een flinke scheut citroensap voegt een mooie zuurgraad toe aan het gerecht, maar het is niet naar ieders smaak.

Als je wilt, kun je op het einde wat in blokjes gesneden feta toevoegen. De feta geeft het gerecht zijn eigen smaak.

Welke groenten zijn geschikt als gegrilde groenten?

Over het algemeen kan bijna elke groente op de plancha grill worden bereid, maar er zijn enkele klassiekers en een paar exotische groenten die we graag aan je voorstellen.

Tot de klassiekers behoren: champignons, paprika, uien, tomaten, aubergines, courgettes, sperziebonen. De meer ongewone dingen daarentegen zijn: artisjokharten, pepers, venkel, asperges, wortelen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.