Gegrilde perzik met vanille-ijs van de plancha
Recepten

Gegrilde perzik met vanille-ijs van de plancha

Gegrilde perzik met vanille-ijs van de plancha. Een super makkelijke dessertrecepten van de plancha grill, en voor mij hoort het gewoon bij een gezellige barbecue avond. Of natuurlijk als je met vrienden en familie aan het grillen.

Er zijn veel grill-dessertrecepten met gegrild fruit, zoals dit recept met peer-ricotta of deze gegrilde ananas, wat echt een geweldig gegrild dessert is. Ik weet niet eens welke ik leuker vind. In feite doet de gegrilde perzik helemaal geen werk.

Als je geen plancha hebt, koop dan in ieder geval zo snel mogelijk een gietijzeren plaat voor je grill. Zo’n gegoten bord is niet alleen uitermate praktisch voor dit gerecht, maar ook voor een groot aantal andere recepten.

Als je in de gelegenheid bent, kun je het bijbehorende vanille-ijs natuurlijk zelf maken. Ik deed het echter zonder dat en gebruikte in plaats daarvan een kant-en-klaar ijs als topping voor de gegrilde perzik. Laten we naar de ingrediënten gaan.

Het recept gegrilde perzik met vanille-ijs

Ingrediënten

1 zachte perzik per persoon
Ahornsiroop
Vanille-ijs
Eventueel klein fruit en wat munt om te garneren.

Bereiding

De bereiding van de gegrilde perzik is eenvoudig. Snij eerst de perzik doormidden en verwijder de steen. Om te voorkomen dat de perzik later omvalt, snijdt je met een mes een dun laagje van de andere kant van de snijvlakken zodat de gegrilde perzik rechtop blijft staan. Je kunt ook iets harder drukken, dat werkt ook. Doordat de snijvlakken na het grillen naar boven wijzen en voorzien zijn van de ijstopping.

Bestrijk daarna de snijvlakken met wat ahornsiroop. Ondertussen kan je je planche alvast voorverwarmen. Als de plancha klaar is voor gebruik, grill de gesneden zijkanten van de perzik tot ze goudbruin zijn met geroosterde aroma’s en de suiker in de ahornsiroop licht gekarameliseerd is.

Perziken op de plancha

Dit duurt slechts enkele minuten. Als je nu wilt, kun je de gegrilde perzik besprenkelen met wat Grand Marnier (alleen optioneel). Leg in ieder geval de perzikhelften met de gesneden kant naar boven op een bord en plaats een bolletje ijs op de gesneden kant. Garneer eventueel met klein fruit en munt en serveer het fruit warm.

Zo’n gegrilde perzik is echt heerlijk en deze is op talloze manieren te veranderen. Garneer met chocoladesaus of karamelsaus of bestrooi met verkruimelde amarant, amandelen of noten, etc. Heerlijk toetje van de grill.

Perzik, wilde perzik, abrikoos en nectarine: wat is het verschil?

Je kunt dit gerecht vanzelfsprekend ook met een wilde perzik, dat zijn die platte vruchten, nectarine, of abrikoos maken. Voor de duidelijkheid geven we hier nog even het verschil aan.

De wilde perzik is een mutatie van de perzik en verschilt, zoals de naam al doet vermoeden, in vorm, maar ook in smaak. Het witte vruchtvlees is bijzonder zoet en aromatisch bij rijpe exemplaren. De steenfruitsoorten perzik en abrikoos zijn nauw verwant. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen hen. De nectarine daarentegen is waarschijnlijk een mutant van de perzik. Alle drie de soorten steenfruit behoren tot de rozenfamilie, waartoe ook pruimen, kersen en amandelen behoren. Perzik, abrikoos en nectarine verschillen in smaak, schil en structuur.

De perzik komt oorspronkelijk uit China. Er zijn veel verschillende soorten perziken, maar de meeste worden gekenmerkt door een ronde of licht puntige vruchtvorm. Een typisch kenmerk van perziken is de fluweelzachte huid met donshaartjes. Er is ook een langsgroef die over het oppervlak van de vrucht loopt en een duidelijk verdiepte stengelbasis. De kleur varieert van oranje en rood tot tinten geel en zelfs groenachtig. De vruchten worden meestal relatief hard verkocht omdat ze erg gevoelig zijn, maar rijpen binnen enkele dagen. Perziken zijn in het seizoen tussen mei en september. Hun smaak is zoet en aromatisch, daarom wordt het fruit meestal rauw gegeten of verwerkt in zoete gerechten en desserts.

Net als de perzik komt de abrikoos oorspronkelijk uit Centraal-Azië, waarschijnlijk uit het noorden van China. Er zijn ook tal van ondersoorten van bekend. Abrikozen zijn echter aanzienlijk kleiner dan perziken en hebben in vergelijking een schil die meestal glad is en zelden fluweelachtig. Een ander onderscheidend kenmerk is de naad die om de abrikoos loopt en het fruit in tweeën deelt. De pit in de abrikoos kan gemakkelijk van het vruchtvlees worden gescheiden. Abrikozen zijn geel tot oranje met witachtig, geelachtig of oranje vruchtvlees. Hij is iets minder sappig dan die van de perzik. Abrikozen smaken zoet en aromatisch en kunnen als perziken worden verwerkt of rauw worden gegeten.

De nectarine is waarschijnlijk een mutant van de perzik. Ze verschilt onder meer van hem door haar gladde huid. In tegenstelling tot de sappig-zoete perzik kan de smaak van de nectarine een lichtzure toon hebben. Kenmerken zoals grootte, kernstructuur en de lengtegroef daarentegen worden gedeeld tussen nectarines en perziken.

De belangrijkste leverancierslanden voor perziken en nectarines Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland. De witvlezige variëteiten perziken en nectarines worden steeds populairder. Abrikozen komen ook uit de genoemde landen, met extra abrikozen uit Turkije.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.