Tapas zijn op elk moment van het jaar goed en altijd een traktatie. Dus waarom niet in december en net voor Kerstmis, of juist met Kerstmis? Als de eetlust komt, kent de maag geen seizoenen. Mijn tapas zijn vandaag bijzonder lekker, want ze worden bereid op de grill en daar op de plancha. Dus op de hete bakplaat.
Er zijn veel Tappasrecepten
Er zijn talloze tapas recepten in Spanje en het is heel gebruikelijk om tapas a la plancha te bestellen in restaurants. Dit zijn kleine lekkernijen die precies op deze kookplaat worden gebakken of gegrild. Tapas a la plancha zijn enkele van de lekkerste tapas die ik tot nu toe heb gegeten. Ik heb echt een grote zwak voor gamba’s a la plancha. Heerlijk krokant gebakken, met veel knoflook en peterselie. Daar kun je geen genoeg van krijgen.
Ik vind het heerlijk om de garnalen uit de schaal te halen om bij het sappige, zoete vlees te komen. Gamba’s gegrild met hun schil smaken gewoonweg fantastisch.
Gamba’s a la plancha zijn ongelooflijk lekker.
Het grillen van de garnalen op de grillplaat is absoluut ongecompliceerd en natuurlijk in een mum van tijd gedaan. Ik grill ze op mijn gas plancha grill, wat het geheel nog makkelijker en sneller maakt omdat ik niet eerst briketten of houtskool hoef aan te steken en voor te verwarmen. En smaakverschil merk je niet, zolang je geen gehakt grilt. Burgers smaken nog steeds het lekkerst van de houtskoolgrill omdat het gehakt de rook zo mooi opneemt. Met de gamba’s en hun korte grilltijd merk je echter geen verschil.
Ik heb dit jaar best veel gegrild en ik moet zeggen, ik wil gewoon niet meer zonder mijn gas plancha grill. Het maakt grillen heel eenvoudig. Zet hem aan, wacht 10 minuten en ga dan aan de slag.
Voor de plancha heb ik gekozen voor een roestvrijstalen grillplaat omdat deze makkelijker schoon te maken is en omdat deze de warmte beter vasthoudt. Ik ben over het algemeen dol op gietijzer en zou altijd een gietijzeren rooster aanraden om te grillen. Bij mijn gas plancha grill wordt hij automatisch meegeleverd, maar als grillplaat geef ik de voorkeur aan roestvrij staal. Hierdoor kan ik de warmte beter onder controle houden.
De gamba’s grillen heet en snel.
Ik verwarm de plaat op de hoogste stand nog een dikke 10 minuten voor en kan dan gelijk beginnen. Ik doe wat olie, bijvoorbeeld koolzaadolie, op de plancha en voeg dan de garnalen toe. Hoe heerlijk het sist en ruikt, je maag gromt vanzelf. De garnalen verkleuren binnen enkele seconden van grijs naar rood en duren in totaal niet langer dan 2-3 minuten.
Ik serveer ze zo van het bord, zo heet mogelijk, en besprenkel ze met knoflook en peterselieolie. En dan zal een ieder dit heerlijk vinden.
Een simpele en snelle aioli met veel knoflook hoort er natuurlijk ook bij, anders zijn de gamba’s a la plancha net niet helemaal perfect.
Bij een gezellige tapasavond komt natuurlijk meer kijken dan alleen een heerlijke maaltijd. Vandaag heb ik uitsluitend gekozen voor kleine lekkernijen en tapasrecepten, die ook allemaal op de plancha kunnen worden bereid. Als ik mijn geweldige grill en plaat al heb opgewarmd, dan moet ik die gebruiken. En ik vind het fijn als je alles op één plek kunt bereiden en niet het fornuis of de oven hoeft te gebruiken. Er zijn zoveel heerlijke tapas dat het niet makkelijk is om te kiezen. Twee van mijn favoriete tapas zijn zeker de Pimientos de Padron, de kleine gebakken paprika’s en natuurlijk de klassieker, de dadels in spek.
Beide zijn perfect voor bereiding op de grill of bakplaat. Ze hebben gewoon constante hitte nodig om ofwel krokant te bakken, zoals de in spek gewikkelde dadels, of een mooie zwarte schil te krijgen, zoals de Pimientos de Padron.
Elke tiende is heet als de hel.
Wist je dat er van de Pimientos de Padron één op de tien zo heet is? Ik heb zeker veel meer dan tien gegeten en tot nu toe heb ik altijd geluk gehad. Misschien is dat gewoon een leuk verhaal? Of heb je wel eens een extra hete geroosterde paprika gevangen?
De bereiding van de Piments de Padron is identiek aan de Gambas a la Plancha. De plaat is voorverwarmd, bevochtigd met een beetje olie en dan kun je beginnen met grillen. In dit geval gril ik de dadels en de geroosterde paprika’s tegelijk, want er is meer dan genoeg ruimte op het grote grilloppervlak.
Ik heb niet op de klok gekeken, maar ik schat voor beide 5 minuten. Het duurt niet lang meer en dan kunnen deze twee tapas a la plancha al geserveerd worden.
Ze zien er allebei heerlijk uit, niet? Ik ben dol op deze twee tapasrecepten en eigenlijk horen ze bij elke tapasavond.
Gebakken champignons als tapas
Naast de gamba’s a la plancha, de dadels in spek en de pimientos de padron serveerde ik ook een paar gebakken champignons. Ook deze bereidde ik snel en gemakkelijk op de bakplaat. Na het bakken heb ik ze gemarineerd in een mengsel van olie, azijn en basilicum en daarna lauwwarm geserveerd.
Dit waren absoluut de snelste en meest ongecompliceerde tapasrecepten die ik tot nu toe heb bereid en ook een van de lekkerste. Geen enkele pan kan tippen aan de Plancha grill en de bereiding op de plancha is echt super gemakkelijk. Het voorbereiden is echt heel leuk. Er is een grote aanbeveling van mij!
Gegrilde tapas à la plancha
Deze heerlijke tapas zijn snel bereid en nog sneller gegrild. Alle tapas worden gegrild op de plancha, maar kunnen ook in de pan bereid worden. Er zijn gamba’s, Piments de Padron, dadels in een speckcoat en heerlijke paddenstoelen.
Het recept is geschikt voor 4 personen.
Ingrediënten
Aioli:
200 g goede mayonaise uit de pot
3 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
3 el olijfolie zeezout
Garnalen:
16 garnalen 5-6 eetlepels olijfolie
2-3 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
1 el peterselie, fijngehakt zeezout
Champignons:
5 grote champignons, in plakjes van 0,5 cm gesneden
1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
5 basilicumblaadjes, grof gehakt
2 el olijfolie
Scheutje citroensap
Zout
Pimientos de Padron:
20 Pimientos de Padron
zeezoutvlokken
Dadels in spek:
16 dadels, ontpit
8 plakjes bacon, gehalveerd
Bereiding
Aioli:
- Bestrooi de fijngehakte teentjes knoflook met een flinke snuf grof zeezout en pureer op een houten plank met de achterkant van een mes tot een pasta.
- Roer de pasta samen met 3 eetlepels olijfolie door de mayonaise.
Garnalen:
- Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook en peterselie en marineer de garnalen hierin 30 minuten tot maximaal 2 uur. Als je hier geen tijd voor hebt, gril dan eerst de garnalen en meng ze dan met de marinade.
- Grill de garnalen op de voorverwarmde grillplaat gedurende 2-3 minuten terwijl je ze omdraait en bestrooi ze voor het serveren met zeezoutvlokken.
Dadels in spek:
- Halveer de plakjes bacon en wikkel ze strak om de dadels. Zet het spek indien nodig vast met tandenstokers.
- Grill de in spek gewikkelde dadels op de hete plancha met een beetje olie aan alle kanten ongeveer 5 minuten krokant.
Pimientos de Padron:
- Grill de geroosterde paprika’s op de hete plancha met een beetje olie aan alle kanten tot het vel zwart begint te worden. Bestrooi voor het serveren met zeezoutvlokken.
Champignons:
- Meng de olijfolie met het fijngehakte teentje knoflook en de basilicumblaadjes en voeg 2-3 scheutjes citroensap toe.
- Lichtjes zouten.
- Grill de champignons 3 minuten op de voorverwarmde grillplaat, regelmatig kerend. Zout en meng in een kom met de oliemarinade.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.