Asperges grillen op de plancha. Ben je dol op asperges en wil je ze eens op een andere manier bereiden? Dan is het grillen van asperges op de plancha iets voor jou.
Asperges: gezond en veelzijdig
Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn laag in calorieën.
Voedingswaarde van asperges
Asperges zijn rijk aan vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze ook mineralen zoals kalium, ijzer en zink. Bovendien zijn asperges een goede bron van vezels en bevatten ze weinig calorieën.
Verschillende soorten asperges
Er zijn drie hoofdsoorten asperges: witte, groene en paarse. Witte asperges zijn het meest bekend en worden vaak gestoomd of gekookt. Groene asperges zijn iets steviger en hebben een meer uitgesproken smaak, wat ze perfect maakt om te grillen. Paarse asperges zijn zoeter en zijn heerlijk in salades.
Voorbereiden van de asperges
Voordat je de asperges kunt grillen, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden.
Asperges schillen en snijden
Begin met het wassen en schillen van de asperges. Snijd vervolgens de onderkant van de asperges af om eventuele harde, houtige stukken te verwijderen.
Asperges blancheren
Blancheer de asperges kort in kokend water om ze voor te garen. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatiger en sneller garen op de plancha.
Asperges grillen op de plancha
Nu je de asperges hebt voorbereid, is het tijd om ze te grillen op de plancha.
De plancha voorverwarmen
Zet de plancha op middelhoog vuur en laat deze goed opwarmen. Je kunt wat olie op de plancha doen om te voorkomen dat de asperges blijven plakken, maar dit is niet noodzakelijk.
Asperges op de plancha leggen
Leg de asperges op de hete plancha en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Op deze manier kunnen ze gelijkmatig grillen.
Asperges grillen en draaien
Gril de asperges ongeveer 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de dikte. Draai ze regelmatig om zodat ze aan alle kanten mooi goudbruin worden.
Heerlijke marinades en sauzen
Om je gegrilde asperges nog smaakvoller te maken, kun je kiezen voor een lekkere marinade of saus.
Kruidenboter met citroen
Meng gesmolten boter met gehakte peterselie, knoflook, citroensap en zout en peper. Giet dit mengsel over de asperges vlak voordat je ze serveert.
Romige hollandaisesaus
Een klassieke hollandaisesaus is ook een heerlijke optie bij gegrilde asperges. Klop eidooiers, citroensap, gesmolten boter en een snufje cayennepeper tot een romige saus en serveer deze bij de asperges.
Bijgerechten en combinaties
Gegrilde asperges zijn heerlijk als bijgerecht, maar je kunt ze ook combineren met andere ingrediënten voor een complete maaltijd.
Asperges met gegrilde zalm
Gril een stuk zalmfilet op de plancha en serveer deze samen met de asperges en een frisse citroen-dillesaus.
Aspergesalade
Maak een salade van gegrilde asperges, cherrytomaatjes, rucola, avocado en geraspte Parmezaanse kaas. Besprenkel de salade met een eenvoudige vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.