Biefstuk en Groente van de plancha
Recepten

Biefstuk en Groente van de plancha

Dit is een “one plancha menu” dat je moet proberen! Sappig, makkelijk en snel. Daarnaast leggen we uit hoe je eenvoudig zelf een heerlijke kruidenmarinade maakt. Een gerecht van de plancha dat je in de zomer zonder stress kunt bereiden.

Ingrediënten voor 3 porties

3 Steaks
1 Kilo Aardappelen
2 Rode paprika’s
1 Prei
Andere groenten naar keuze
Zout peper
Wat olie

Ingrediënten kruidenmarinade

100 Milliliter Plantaardige olie
1 Eetlepel Verse tijm
1 Theelepel Honing
2 Teentjes Knoflok
1 Bosje Peterselie
Peper en zout

Verder heb je onder andere nog een kernthemometer nodig.

  • Snij de aardappelen in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik, snij de prei in ringen of halve ringen en de paprika’s zoals je wilt
  • Verwarm de plancha op vol
  • Bevochtig de plancha met een beetje olie of vetafscheidingsspray en bedek na het voorverwarmen met de aardappelschijfjes (goudbruin) De aardappelen kunnen niet altijd gelijkmatig worden gesneden, dus plaats de dikkere stukken in het achterste derde deel van de plancha, daar de branders daar meestal iets heter zijn. Draai alle aardappelen afzonderlijk om voor meer geroosterde aroma’s
  • Direct nadat de aardappelen op de plancha liggen, worden de steaks aan alle kanten gegrild, bij voorkeur in de zone met hoge temperatuur.
  • Wanneer de aardappelen de geroosterde aroma’s hebben kunnen verzamelen, worden nu de prei en paprika’s toegevoegd, gemengd en kort gebakken. Let op dat er niets kan aanbranden.
  • Kruid de groenten met de gegrilde groentekruiden of peper & zout en verdeel de steaks er direct bovenop. Zo geven de steaks de groenten wat meer vleessap en smaak.
  • Sluit de deksel, als je die hebt voor de plancha, en streef naar een dekseltemperatuur van ca. 120°C. De steaks moeten indirect garen.
  • De marinade: (je kunt het ook 1 dag van tevoren maken zodat het meer doorweekt) Hak de peterselie en knoflook fijn, of pers de knoflook. Alle ingrediënten in een kleine kom, goed mengen.
  • Verdeel vervolgens de marinade over de steaks en steek er een kernthermometer in. Als alternatief kan tussendoor ook een steekthermometer worden gebruikt.
  • Als de gewenste kerntemperatuur is bereikt, haal je de steaks van de grill.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.