Mosselen a la plancha
Recepten

Mosselen a la plancha

Mosselen a la Plancha. De naam alleen al klinkt als muziek in de oren voor zeevruchtenliefhebbers. In deze gemoedelijke sfeer, waar de geur van de zee zich vermengt met die van knoflook en olijfolie, gaan we op een culinaire reis om deze onweerstaanbare delicatesse te ontdekken. We zullen in de diepte duiken, niet alleen om te leren hoe we deze heerlijke schelpdieren kunnen bereiden, maar ook om de subtiele kunst te ontdekken van het kiezen van de perfecte mosselen, en hoe we ze kunnen serveren om onze gasten te verrassen.

Mosselen a la plancha is niet zomaar een gerecht. Het is een eetervaring die de geest van de zee naar onze tafels brengt. De eenvoudige maar krachtige smaken verleiden en veroveren de smaakpapillen, waardoor dit gerecht een favoriet is in vele culinaire culturen, vooral die van Spanje, waar de methode a la plancha is ontstaan.

Het is een populaire manier om mosselen te bereiden, vooral in Spanje. “A la plancha” betekent letterlijk “op de plaat”, verwijzend naar de traditionele methode van het koken van voedsel op een metalen plaat of grill.

Een heerlijke en eenvoudige manier om mosselen te bereiden. De mosselen worden gekookt in hun eigen sap, wat resulteert in een natuurlijke, zilte smaak die perfect samengaat met de rokerige aroma’s van de grill.

Recept mosselen a la plancha

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor het bereiden van mosselen a la plancha. Dit recept is geschikt voor vier personen.

Ingrediënten

 • 2 kg verse mosselen
 • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Een bosje verse peterselie, fijngehakt
 • 150 ml witte wijn
 • Olijfolie, extra vierge
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 1 citroen, in partjes gesneden

Bereidingswijze

 1. Begin met het schoonmaken van de mosselen. Verwijder de baard en eventuele vuiligheden aan de buitenkant van de schelpen. Spoel ze daarna goed af onder koud, stromend water.
 2. Verhit je plancha of grillplaat op middelhoog vuur. Voeg een beetje olijfolie toe om de plaat licht te bedekken.
 3. Plaats de mosselen op de plancha. Kook ze tot ze open gaan, dit duurt meestal ongeveer 5- tot 7 minuten. Gooi mosselen die niet openen weg.
 4. Voeg de fijngehakte knoflook en peterselie toe aan de geopende mosselen.
 5. Giet de witte wijn over de mosselen en laat ze nog een paar minuten koken, tot de alcohol verdampt is.
 6. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
 7. Serveer de mosselen direct van de plancha, met de citroenpartjes erbij om over de mosselen te knijpen.

Serveersuggesties

 • Voor een extra smaakdimensie, serveer met knapperig, vers stokbrood. Het brood kan worden gebruikt om de sappen op te soppen die uit de mosselen komen.
 • Een frisse salade van gemengde bladgroenten is een heerlijke en gezonde aanvulling op dit gerecht.
 • Mosselen gaan ook goed samen met witte wijn. Een frisse Albariño of een Verdejo zou een perfecte match zijn.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.