Garnalen a la Plancha
Recepten

Garnalen a la Plancha

Garnalen a la plancha, of gegrilde garnalen, is een klassiek Spaans tapasrecept. Hele, ongepelde garnalen worden gezouten en vervolgens snel gebakken op een platte ijzeren grill. Deze garnalen en andere vormen van tapasgerechten worden in heel Spanje geserveerd, van kraampjes op straat, tot aan tapasbars en restaurants.

Tapas zijn ontstaan ​​in Spanje en zijn gewoon snacks en hapjes en kunnen bestaan ​​uit brood, vlees, gebakken groenten, olijven, aardappelen en meer. Deze zijn over de hele wereld populair geworden. Als je uit eten gaat, bestel dan per persoon twee tot drie verschillende tapas, dat zou genoeg moeten zijn. Natuurlijk afhankelijk van hoe groot ze zijn, als ze groot zijn is er misschien genoeg om te delen. Tapas worden meestal geserveerd met bier, wijn of sherry.

Tijdens en na het bakken kan er citroensap op de garnalen worden geperst, waardoor ze nog meer smaak krijgen. Het is zo’n puur, eenvoudig en heerlijk gerecht dat je het keer op keer zult maken. Geniet van deze garnalen zoals je wilt. Als aperitief voor het avondeten, als tussendoortje of bij andere favoriete tapas. Je kunt ook een tapasfeestje geven voor familie en vrienden.

Recept Garnalen a la Plancha

Ingrediënten

500 Gram Garnalen, met de kop er nog aan
1 Grote citroen
2 Eetlepels Olijfolie
Zout, naar smaak

Bereiding

  1. Garnalen afspoelen en uit laten lekken. Snij de citroen doormidden.
  2. Verhit de plancha grill of gietijzeren braadpan tot zeer heet. Giet er 2 eetlepels olijfolie bij en bedek het bakoppervlak gelijkmatig met de olie.
  3. Leg de garnalen op de grill of in de pan, royaal bestrooid met zout. Knijp het citroensap direct boven de garnalen uit. Draai de garnalen om en strooi er meer zout en citroensap over.
  4. Garnalen moeten roze worden en de schaal moeten een beetje “bruin” worden als ze gaar zijn. Zodra ze gaar zijn, verwijder ze en leg ze op een serveerschaal. Garneer met citroen. 6. Geniet!

Tip

Omdat de garnalen op hoog vuur worden gekookt, mag je geen antiaanbaklaag gebruiken. Gebruik voor het beste resultaat een platte ijzeren plancha grill of een grote gietijzeren braadpan.

Garnalen uitkiezen voor Spaanse gegrilde tapas

De garnalen die je voor dit recept gebruikt, moeten nog steeds hun schaal en koppen erop hebben. Bij het kopen van verse garnalen moeten deze stevig en doorschijnend van kleur zijn. Het moet een milde geur hebben, maar geen sterke ammoniakgeur. Je kunt voor dit recept verse garnalen kopen of bevroren garnalen gebruiken, zolang het maar de hele garnalen zijn met de koppen en schelpen er nog aan.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.