Fruit grillen op de plancha grill
Recepten

Fruit grillen op de plancha grill

De plancha grill is nog warm, en je krijgt spontaan trek in een toetje? De snelle en gemakkelijke oplossing is gegrild fruit. We laten je zien welk fruit het beste is om te grillen en hoe lang je fruit moet grillen, evenals een paar handige tips in Fruit grillen, zoete desserts gemakkelijk gemaakt.

Welk fruit is het beste om te grillen?

Eigenlijk kunnen alle soorten fruit op de grill gegrild of verwerkt worden. De meeste fruitsoorten worden echter gewoon te snel papperig door de hitte. Grill daarom alleen fruit met wat steviger vruchtvlees. Denk hierbij aan verse bananen, ananas, abrikozen, peren, appels, meloenen of een nog niet te rijpe mango. Iedereen die van bessen houdt moeten we helaas teleurstellen. Met uitzondering van de aardbei zijn niet alle soorten bessen echt geschikt om direct op de grill te bereiden.

Hoe maak ik mijn fruit klaar om te grillen?

De algemene regel is om biologisch fruit te gebruiken. Zo weet je zeker dat je fruit vrij is van pesticiden en dat je de schil zonder gevaar kunt eten.

Anders zijn er maar een paar dingen om rekening mee te houden bij de voorbereiding. Eerst moet je het fruit goed wassen en daarna zorgvuldig drogen. Bij de meeste soorten is het aan te raden het fruit in schijfjes te snijden, ten eerste zal het sneller grillen en ten tweede is het later makkelijker te eten.

Hoe lang moet ik mijn fruit grillen?

Hierover kan geen algemene uitspraak worden gedaan. Want het hangt enerzijds af van welke soort fruit je grilt en anderzijds hoe dik je bijvoorbeeld de plakjes snijdt. Een appel duurt net iets langer dan een stuk watermeloen. In het algemeen kan men echter stellen dat fruit nooit in de directe grillzone mag liggen en niet langer dan 10-15 minuten mag worden gegrild. Zo voorkom je dat het fruit puree wordt.

Hoe kan ik mijn gegrilde fruit verfijnen?

Als het meestal zoete fruit je niet zoet genoeg is, kun je natuurlijk een zoete topping aan het fruit toevoegen. Deze werken het beste met: bruine suiker, honing, pure chocolade, vanillestokje, kaneel, munt of ahornsiroop.

Natuurlijk kun je ook contrasten aanbrengen door bijvoorbeeld peper, basilicum, gebakken spek of chili te gebruiken.

Recept om te proberen

Om je een kleine suggestie te geven over het grillen van fruit, hebben we hieronder een klein recept voor je.

Aardbeienmarshmallowspiesjes met munt

Zoete aardbeien, gesmolten marshmallow en verse munt! Een licht en heerlijk zomers dessert.

Ingrediënten

12 aardbeien
8 marshmallows
2 el bruine suiker
Verse munt
Houten spiesjes

Bereiding

  • Leg de houten spiesen eerst in water zodat ze niet verbranden tijdens het grillen.
  • Terwijl de spiesjes water trekken, verwijder je de kroontjes van de aardbeien. De munt wordt fijngehakt en samen met de bruine suiker in een kom gemengd. Gooi er dan de aardbeien in.
  • Na 30 minuten hebben de spiesjes voldoende water getrokken en kunnen de aardbeien en marshmallows worden vastgemaakt. Prik er om en om 1 aardbei en 1 marshmallow aan tot je in totaal 3 aardbeien en 2 marshmallows per satéstokje hebt.
  • Leg de spiesen nu op de plancha grill op 180 graden indirecte hitte. Ze blijven daar ongeveer 5 minuten en worden keer op keer omgedraaid zodat er niets verbrandt. De marshmallow zal bruin worden en smelten, de aardbeien zullen zoet en zacht zijn en de bruine suiker zal karamelliseren met de munt.
 | Website

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.