Hoe maak je een plancha grill schoon?
Planchagrill

Hoe maak je een plancha grill schoon?

Zo reinig en onderhoud je een plancha grillplaat, van welk materiaal hij ook is gemaakt, goed.

Plancha grillplaten van staal of RVS.

Vereist geen speciale voorzorgsmaatregelen, je kunt water en ijsblokjes gebruiken. Bij beide materialen hoef je geen speciale middelen te gebruiken. De enige beperking is bij ingebrand staal. Dan moet je oppassen dat je de dunne antiaanbaklaag niet afwrijft, maar juist verzorgt. Spuit er na gebruik en reiniging wat olie op en laat het bakken voordat je de plancha uit kunt doen.

Gietijzeren of geëmailleerde gietijzeren plancha bakplaten.

Gietijzer en email zijn gevoelig voor thermische schokken en men moet vermijden grote hoeveelheden koud water op een zeer hete plaat te spatten. Anders zou het kunnen barsten. IJsblokjes kunnen in redelijke hoeveelheden worden gebruikt op blank of volledig geëmailleerd gietijzer, maar moeten worden vermeden op sommige aan de bovenkant geëmailleerde werkbladen. De reinigingsmethode staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van elk apparaat.

Bij dik email aan het oppervlak moet men er rekening mee houden dat de gietijzeren plaat bedekt is met glas. Deze borden zijn gemakkelijk schoon te maken met een beetje olie en keukenpapier.

Laat het gietijzer nooit weken!

Gietijzer is een poreus materiaal dat water kan opnemen als het doorweekt is. Enerzijds zou het nat blijven en zou kunnen roesten, anderzijds zou het water in stoom veranderen en de aangekoekte laag verwijderen.

En de geur?

De beste oplossing om te voorkomen dat ongewenste geuren van de ene naar de andere grill worden overgebracht, zoals bij vlees en vis, is witte azijn. Het is een natuurlijk antisepticum en kan veel frituurvloeistoffen strippen. Overigens wordt azijn ook gebruikt om te blussen.

Als de grillplaat wordt schoongemaakt met ijsblokjes of water terwijl deze nog warm is, zal er een lichte kalklaag ontstaan. Ook als je het niet ziet, slaat deze kalkaanslag de bacteriën op en is niet goed voor de soepelheid.

Een gewone witte azijn doet het prima.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.