Hash browns van de plancha
Recepten

Hash browns van de plancha

Hash browns van de plancha, dit klinkt in het begin misschien verwarrend, maar de meesten van jullie zullen de Nederlandse naam kennen. Geraspte gebakken aardappels of ook wel bekend onder de naam Hash Brown Potatoes Hash Browns zijn dus als het ware de Amerikaanse versie van de handgemaakte aardappelpannenkoek, die eerst geraspt wordt, een beetje samen gekneed worden, en op een hoopje gelgd in een koekenpan worden gebakken. De grof geraspte en krokant gebakken aardappelen zijn een specialiteit van de Duits-Zwitserse keuken en hebben hun weg naar de Verenigde Staten gevonden.

In de Amerikaanse versie worden rauwe aardappelen geraspt en gewassen onder heet water. Het zetmeel wordt uitgespoeld en de aardappelen worden aan beide kanten gebakken. Dus de Amerikanen doen het zonder eieren en bloem, die deel uitmaken van de Zwitserse versie. Hash browns zijn ook ideaal als heerlijk ontbijt!

Het is eigenlijk een makkelijk gerecht voor een hartig ontbijt, maar ze misstaan ook zeker niet bij een warme maaltijd met een stukje vlees en wat gekookte of rauwe groente.

Recept Hash browns van de plancha

Ingrediënten voor 4 personen

800 gram Vastkokende aardappelen, dus liever geen bloemige aardappelem
3 Theelepels Geklaarde boter
Cayenne peper
250 gram Kruiden kwark

Zout en peper

Bereiding

 1. Schil en rasp de aardappelen grof. Spoel daarna af onder heet water.
 2. Knijp de geraspte aardappelen uit en leg ze samen met de geklaarde boter op de grillplaat.
 3. Grill de aardappelen tot ze mooi bruin zijn. Aangezien er geen ei in de hash browns zit, moeten de hash browns heel voorzichtig worden gekeerd, doe dat bijvoorbeeld met een spatel van ijzer. Die van plastic of hoout zijn vaak ietwqat te dik om ze goed om te kunnen draaien.
 4. De aardappelen kunnen direct op de plancha gekruid worden met cayennepeper, zout en peper.
 5. Draai ze overigens na het kruiden voorzichtig om en vergeet niet om de andere kant ook te kruiden.
 6. Als de hash browns knapperig en goudbruin zijn, laat ze dan uitlekken op wat keukenpapier.
 7. Serveer warm of koud samen met de kruidenkwark.

Wat is geklaarde boter?

Voor diegene die niet weten wat hiermee bedoeld wordt: Botervet, ook bekend als gekookte, geklaarde of geraffineerde boter, is het vet dat in melk zit en daaruit wordt gewonnen.

Het bevat slechts 0,1% water, geen lactose (melksuiker) en ongeveer 0,1% melkeiwit.

 • Het bestaat uit 99,8% vet bevat cholesterol en voornamelijk verzadigde vetzuren.
 • Is licht verteerbaar als boter.
 • Heeft meer calorieën (898 kcal/100g) dan boter (717 kcal/100g).
 • Bevat alle smaken van echte boter.
 • Pure geklaarde boter bevat vitamine A.
 • Stelt het Lichaam in staat om de essentiële, in vet oplosbare vitamines A, D, E en K uit de voeding op te nemen kan worden verwarmd tot 205 °C zonder te verbranden.
 • Het spettert niet bij braden en frituren.
 | Website

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.