Bloedworst bakken op de plancha
Recepten

Bloedworst bakken op de plancha

Bloedworst bakken op de plancha brengt niet alleen een ongeëvenaarde smaak en textuur naar voren, maar het is ook een culinaire ontdekking die de deuren opent naar een wereld van gastronomische mogelijkheden. Bloedworst, ook wel bekend als zwarte worst of in het Engels Black Pudding, is een traditioneel product dat in vele culturen wordt gewaardeerd, wordt vaak beschouwd als een delicatesse, en niet zonder reden. Het combineert het rijke, aardse aroma van bloed met de zachtzinnige toevoeging van vulmiddelen zoals vet, rijst, brood, of haver. De smaak is zowel uniek als memorabel en biedt een bijzondere eetervaring die menig liefhebber van goed eten kan bekoren.

In vele Europese landen, vooral in Spanje, Frankrijk en België, is bloedworst (of morcilla, boudin noir, bloedpens, respectievelijk) een integraal onderdeel van de lokale keuken. De manier waarop het wordt bereid en geserveerd varieert sterk van regio tot regio, waardoor er een fascinerende diversiteit aan smaken en texturen ontstaat.

Het gebruik van een plancha voor het bakken van bloedworst introduceert ons in een Spaanse kooktechniek die vooral bekend staat om het bereiden van vis en zeevruchten. De plancha, met zijn vlakke, hete oppervlak, geeft ons de mogelijkheid om een knapperige, krokante buitenkant te creëren, terwijl de binnenkant sappig en mals blijft. Het is deze onweerstaanbare combinatie van texturen die bloedworst bakken op de plancha zo’n speciale bereidingswijze maakt.

Recept bloedworst bakken op de plancha

Bloedworst bakken op de plancha is een gastronomisch avontuur dat traditionele smaken op een nieuwe en opwindende manier tot leven brengt.

Ingrediënten

Plakken bloedworst
Olijfolie of boter (naar keuze)
Zout en peper

Bereiding

 1. Verwarm de plancha voor op middelhoog vuur.
 2. Bestrijk de plakken bloedworst licht met olijfolie of boter.
 3. Leg de plakken bloedworst op de hete plancha.
 4. Bak de bloedworst 2 tot 3 minuten aan elke kant of tot ze krokant zijn.
 5. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Serveer warm en geniet ervan!

Variaties op het recept

 • Voeg wat fijngehakte verse kruiden toe, zoals rozemarijn of tijm, voor extra smaak.
 • Bak wat gesneden uien naast de bloedworst voor een zoete touch.
 • Appel en bloedworst zijn een klassieke combinatie. Serveer met dunne plakjes gebakken appel.

Tips voor het perfecte resultaat

 • Zorg ervoor dat de plancha goed heet is voordat je de bloedworst toevoegt.
 • Draai de bloedworst niet te vaak om; één keer is voldoende.
 • Experimenteer met verschillende diktes van de bloedworst om jouw perfecte textuur te vinden.
 | Website

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.