Welke olie kun je gebruiken op de plancha?
Planchagrill

Welke olie kun je gebruiken op de plancha?

Welke olie kun je gebruiken op de plancha? Als je een Spaanse bakplaat hebt, weet je dat het een geweldige manier is om heerlijke maaltijden te bereiden. Vanwege de gladde, platte kookplaat kun je allerlei soorten gerechten bereiden, van groenten en vis tot vlees en gevogelte.

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het koken op een plancha grill is welke soort olie je moet gebruiken. Er zijn veel soorten olie die geschikt zijn voor het gebruik op de grillplaat, maar er zijn ook enkele soorten olie die je beter kunt vermijden.

Welke olie kun je gebruiken op de plancha?

Olijfolie

Olijfolie is een uitstekende olie om te gebruiken op de plancha. Het heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het niet snel zal verbranden als je het gebruikt om te koken op hoge temperaturen. Olijfolie is ook rijk aan gezonde vetten en geeft een heerlijke smaak aan je gerechten. Maar gebruik geen extra vierge olijfolie.

Kokosolie

Kokosolie is een andere olie die geschikt is. Het heeft een hoog rookpunt en geeft een lichte, zoete smaak aan je gerechten. Kokosolie is ook rijk aan gezonde vetten en heeft antimicrobiële eigenschappen.

Avocado-olie

Avocado-olie is een andere uitstekende optie. Het heeft een hoog rookpunt en is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, wat goed is voor je hartgezondheid. Avocado-olie heeft ook een neutrale smaak, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan gerechten.

Druivenpitolie

Druivenpitolie is een olie die vaak wordt gebruikt door professionele koks. Het heeft een hoog rookpunt en een neutrale smaak, waardoor het een goede keuze is voor het bereiden van verschillende soorten gerechten op de plancha.

Welke olie kun je beter niet gebruiken op de plancha?

Olijfolie extra vierge

Hoewel olijfolie in het algemeen geschikt is, kun je beter geen extra vierge olijfolie gebruiken. Extra vierge olijfolie heeft een lager rookpunt en kan snel verbranden bij hoge temperaturen. Dit kan leiden tot een bittere smaak en kan zelfs schadelijke stoffen produceren.

Boter

Boter is een andere olie die je beter niet kunt gebruiken. Het heeft een laag rookpunt en kan snel verbranden bij hoge temperaturen. Dit kan leiden tot een onaangename smaak en kan ook schadelijke stoffen produceren.

Sesamolie

Sesamolie heeft een lage rookpunt en is niet geschikt. Als je sesamolie gebruikt op hoge temperaturen, zal het snel verbranden en een bittere smaak afgeven.

Walnootolie

Walnootolie heeft een lage rookpunt en is ook niet geschikt. Bij het verhitten van walnootolie kan deze snel verbranden en een bittere smaak afgeven aan je gerechten. Het is beter om walnootolie te gebruiken als een dressing voor salades of andere koude gerechten, in plaats van als een olie om te koken op hoge temperaturen.

Conclusie

Bij het koken op een plancha grill is het belangrijk om de juiste soort olie te kiezen om ervoor te zorgen dat je gerechten de juiste smaak en textuur hebben. Olijfolie, kokosolie, avocado-olie en druivenpitolie zijn enkele van de beste opties voor het gebruik op de Spaanse grillplaat vanwege hun hoge rookpunt en neutrale smaak.

Aan de andere kant zijn olijfolie extra vierge, boter, sesamolie en walnootolie geen goede keuzes voor gebruik op de plancha vanwege hun lage rookpunt en/of sterke smaak die kan afbreken bij hoge temperaturen.

Door de juiste soort olie te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je maaltijden heerlijk en gezond zijn. Kies de juiste olie voor jouw gerecht en geniet van de heerlijke smaak.

 | Website

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.